top of page

Je hebt me gevonden!
Klik hier en m@il me direct. 

"Bamber Delver pakt je eerst in, om je vervolgens aan te pakken." Henk Kasbergen, voormalig directeur Jantje Beton

In Memoriam, in onze mooiste herinneringen: Marcel.

Marcel Bullinga, vader van Mick, man van Bamber.  Futurist

2 december 1958 - 15 april 2019 

Toen Marcel, mijn man en zijn andere vader, overleed op

15 april 2019, gaf Mick tijdens de eredienst een prachtige 

toespraak om Marcel te bedanken voor zijn vaderschap:

"Je hebt me vooral geleerd onafhankelijk te denken." 

Gelukkiger kan niemand mij maken. 

Ik probeer mijn levensmotto waar te maken:

Practice What You Preach (meestal lukt het). 

Ik hoop u te ontmoeten.

practice what you preach.jpeg

Kennismaking

1962

Geboren in Alkmaar. Op m’n 4e verhuisden mijn ouders, m’n broer en ik naar Egmond aan Zee. Na kleuterschool en lagere school in ‘Derp’, de HAVO R.S.G. Noord Kennemerland te Alkmaar.

1980

Na de HAVO volgde ik de docentenopleiding Hogeschool Holland (VL/VU) in Diemen/Amsterdam, richting: Maatschappijleer/Gezondheidskunde.

1981

Op mijn negentiende startte ik mijn werk met kinderen door stages bij o.a. vrouwencursuscentrum De Born, en begeleidde ik kinderen in een zeer kwetsbare positie. Al snel combineerde ik verschillende werkzaamheden;  parttime kinderopvang en buurthuiswerk met journalistiek voor o.a. De Groene, Viva en Oor.

2000

Voor Jantje Beton kreeg ik  carte blanche. Jantje Beton staat voor offline spelen, mijn taak was om het online spelen te onderzoeken. In een tijd waar kinderen met cd-roms in een afgesloten internet omgeving speelden maar (destijds) steeds vaker op school en bibliotheek kinderen het wereldwijde web op konden. In een test in samenwerking met de Consumentenbond onderzocht ik de werking van computerfilters (waar kinderen trouwens met gemak doorheen kwamen, toen al).

Tijdens de test vertelden kinderen me over het bestaan van pest websites, waar je anoniem via mail kon schelden op een ander. Het was de start van acties tegen online pesten, o.a. tegen de zogeheten treiterwebsites, toen nog als roepende in de woestijn: gelukkig nog een hot item. Soms denk ik: waren opvoeders en overheden destijds alert geweest of wat er technisch allemaal mogelijk zou worden… had men maar toen ingezien dat kinderen begeleid moeten worden, i.p.v. hen aansluiten op het www zonder enige mate van opvoeding.

2022 - heden 

Sinds 2000 ben ik actief, als eerste in Nederland tegen online pesten, namens de door mij opgerichte stichting De Kinderconsument. Sinds 2007 directeur van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij en opinieleider als het gaat om het thema online pesten. In 2017 verscheen mijn boek: Handboek Tegen Pesten, waarin ik verslag deed van een tweejarig onderzoek naar de wensen van jeugd als het gaat om beleid tegen pesten. De kinderen en jongeren kwamen met totaal 50 tips die concreet zijn en meteen in de (school)praktijk gebracht kunnen worden. Het Handboek is leidraad van de opleiding tot gecertificeerd Anti Pest Coördinator en de Nationale Opleiding MediaCoach, waar ik hoofddocent ben. In 2020 schreef ik mijn boek Hoe Overleef Ik De Dood als een verwerking van mijn rouw na het overlijden van mijn man. Wonder boven wonder kwam ik Sam tegen, een geweldige man met wie ik sinds die tijd een fijne nieuwe relatie heb. In 2022 volgde ik de opleiding tot gecertificeerd (extern) Vertrouwenspersoon. In 2020 was ik namens de GGD Hollands Noorden gedurende twee jaren Gezondheidsadviseur, Gezonde School / Stimuleringsregeling Relaties & Seksualiteit voor vele scholen in Alkmaar en omstreken. In 2023 vertegenwoordig ik namens de Nationale Academie voor Media en Maatschappij de Europese opleiding tot MediaCoach voor de West-Balkan. 

Lees hier beneden door voor de complete tijdlijn... 

Tijdlijn c.v.

2023

Neemt deel aan verschillende intervisie groepen als inmiddels gecertificeerd Vertrouwenspersoon sinds 2021 bij de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen. Werkt aan de nieuwe editie van het Handboek Tegen Pesten, dat in 2017 uitkwam. Traint zich in het maken van flipbooks, digitale en interactieve publicaties. Publiceert zijn eerste internationale boek: The Legacy of Leigh Bowery, kind of queer. Het boek krijgt aandacht in Italië, Engeland en Amerika. Werkt vanuit de Nationale Opleiding MediaCoach aan de verdere digitalisering van de opleiding, in een e-learning variant. Geeft in Belgrado voor deelnemers uit de West Balkan landen Servië, Georgië, en Albanië les in media literacy vanuit de NOMC.  Publiceert als opinie artikel in de Telegraaf hoe de Canal pride onderhevig is aan verval. Het artikel krijgt veel bijval door lhbti+ deelnemers die lastig werden gevallen tijdens de kanaaltocht. Lees hier het artikel in PDF. 

Publicatie van zijn nieuwste boek The Legacy Of Leigh Bowery, kind of queer. Interview door MTV's VeeJay Steve Blame, zie verder op deze website: Leigh Bowery. 

2022

Geeft interview en tips aan ouders na het onderzoek van tv-programma Pointer dat ook kinderen betrokken zijn bij online shaming,: Linda, 11-01-2022. . Organisatie en presentatie van het 14e Nationaal Mediawijsheid Congres, dat vanwege de lockdown online wordt aangeboden. Thema: Digitale kinderrechten. Start middenin de discussie rond misstanden rond The Voice met opleiding tot extern vertrouwenspersoon. Schrijft een opinieartikel in De Telegraaf over de gevaren van TikTok voor minderjarigen, het artikel heeft een landelijk en politieke discussie als effect. Het opinie artikel wordt via LinkedIn meer dan 25.000 keer gedownload. Wordt door het bedrijf Cloud in een podcast geïnterviewd over de noodzaak dat scholen mediawijsheid-les geven, Week van de Mediawijsheid 2022. 

2021

Organisatie en presentatie van het 13e Nationaal Mediawijsheid Congres, dat vanwege de lockdown online wordt gegeven. 25 maart. Thema: Media, media en democratie. Start van de samenwerking met GGD Hollands Noorden, aandachtsgebied Relaties en Seksualiteit: ondersteuning van tientallen scholen in regio Noord Holland. Publicatie van het nieuwe boek Hoe Overleef Ik De Dood, aandacht in de pers door o.a. Noord Hollands Dagblad en een langdurend interview op NPO, Radio 1.  Ontmoet zijn nieuwe partner Sam. Begint aan zijn nieuwe boek, The Legacy Of Leigh Bowery., dat naar verwachting eind 2021 of begin 2022 zal verschijnen. Interview met RTL Nieuws over het "homo-schelden", van schoolplein, sportstation tot een parlementslid aan toe. Opinieartikel over schermtijd voor kinderen, Telegraaf 4 sept. 2021. 

 

2020

Organisatie en presentatie van het 12e Nationaal Mediawijsheid Congres, 25 maart. Thema: van mediawijsheid naar mediawelzijn. Werkt aan zijn nieuwste boek 'doorleven na de dood', dat medio 2020 moet verschijnen. Publiceert interview over zijn demente vader die vanwege de Corona ciesis geen menselijke aanrakingen meer ontvang.t, Noord Hollands Dagblad . Geeft keynote o.a. voor onderwijscongressen in Hengelo en Hoorn. Ontwikkelt een workshop over diversiteit en inclusiviteit. Publiceert opinie artikel in De Telegraaf, De Kwestie over de zelfmoordvideo die op TikTok ook voor de jongsten te zien is. Wordt vanaf de lockdown medio maart virtueel docent bij o.a. de Nationale Opleiding MediaCoach, lessen via Zoom. Wordt in Telegraaf en NPO 1, Wakker Nederland, geciteerd n.a.v. de influencer campagne #ikdoenietmeermee, 23 sept.

2019

11e Nationaal Mediawijsheid Congres op 27 maart 2019, met als thema: Alles heeft een algoritme. Prijsuitreiking aan de Selfieconducteurs (NS) die laten zien hoe je elke dag positief door het leven kunt gaan (Nationale Mediawijsheid Award). 15 april overleed mijn partner, Marcel, met wie ik 38 jaar samen was. Een grote slag om te verwerken. Zomer 2019: uitrusten, bijkomen, voelen dat ik er nog ben en dat ik een goed leven heb, samen met onze zoon Mick (22). Najaar 2019: nieuwe Nationale Opleiding MediaCoach. Voortzetten van de Europese opleidingen tot MediaCoach. Coaching van een van de jongste ondernemers (17) van Nederland, Serkan Karacaer met zijn eigen online kledingbedrijf: Karstairs. Start van het schrijven van mijn nieuwste boek: ‘Hoe doorleef ik de dood.’ Het boek zal in het voorjaar 2020 verschijnen.... als de bloemsemboom in onze tuin weer tot bloei  komt.


2018

Publiceert opinie-stuk (05-01-2018) in Het Parool over rapper Boef en zijn uitspraken over meisjes.  Neemt deel aan Europees project MediaCoach, initiatief van o.a. www.mediaenmaatschappij.nl. Organisatie van het 10e Nationaal Mediawijsheid Congres (28 maart), thema: nepnieuws, journalistiek en digitale ethiek met plenair debat met Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws, en de Raad voor de Journalistiek, NPO en Trouw. Organisatie 5e Nationaal Congres Pesten op de Dag Tegen Pesten 19 april, met lezing over ‘meidenvenijn in de kechcultuur’ door opiniemaakster Samira el Kandoussi. Uitzending Nieuwsuur over smartphones in gezinnen. Publicatie blog over pesten via nep-apps, Mediawijzer.net

2017

Interview over jeugd en mobieltjes, De Stentor, januari 2017. Het 9e Nationaal Mediawijsheid Congres op 29 maart 2017. Nieuw boek: Handboek Tegen Pesten, voorpublicatie in de Telegraaf en alle regionale dagbladen, op de Dag Tegen Pesten 19 april 2017. Interview bij RTL Nieuws.  Opinie-artikel in het Parool Kijk in de spiegel, pesten zit in onze samenleving. Voert actie tegen het door het AD aannemen van de ex-treitervlogger Ismail. Op het 4e Nationaal Congres Pesten houdt hij op 16 mei 2017 de eerste Nationale Lezing Tegen Pesten. Juli 2017, interview in AD over zijn telefoonloze vakantie. September: publicatie van Handboek Tegen Pesten, de videoWeek Tegen Pesten, interview over Jongerenrechtbanken door RTL Nieuws. Publicatie interview in Onderwijsblad, oktober.

2016

Start Team ShareRespect, waar jonge survivors van pesten hun verhaal vertellen om met anti pest beleid mee te denken. Interview in Telegraaf en vele regionale dagbladen. 3e Nationaal Congres Pesten in Nieuwspoort op 28 januari 2016. 8e Nationaal Mediawijsheid Congres op 23 maart 2016.

2015

Alweer het 7e Nationaal Mediawijsheid Congres! Interviews in o.a. Onderwijsblad en Beter Begeleiden. Mede-initiatiefnemer van expertbijeenkomst www.gunkinderenhuneigenlabel.nl in Nieuwspoort Den Haag, januari 2015. Interview bij RTL Late Night (02-02-2015) 0ver online pesten. Zie deze linkStart nieuwe reeks van de opleiding Anti Pest Coördinator. Aankondiging van het 3e Nationaal Congres Pesten in 2016, op 28 januari in Nieuwspoort. Uitbreiding coachingpraktijk voor jongeren met pest-problemen: zie verder op deze website onder Coaching. Lancering van lesprogramma Databaas, interview door DATABAAS reportage in GPD Bladen 9 mei 2015. Veel reacties op de PestThermometer die scholen vraagt de meest gebruikte pest/scheldwoorden op te geven, zie o.a. het artikelIn september lanceerde hij vanuit de Nationale Academie voor Media en Maatschappij, het Nationaal Media PaspoortZie hier voor het interview met de NOS

2014

Organisator van 6e Nationaal Mediawijsheid Congres. Maakt deel uit van brainstorm sessies namens OCW tegen pesten en voor schoolbeleid. Geeft de opleidingen: Nationale Opleiding MediaCoach, Social Media Professional, en Professional Preventie Pesten. Publiceert namens de Academie en samen met Liesbeth Hop visiedocumenten over pesten en nieuwe technologie, alsmede de brochure ‘ De scholen zijn weer begonnen, het pesten ook’. Lanceert mede met haar de campagne www.gunkinderenhuneigenlabel.nl Lezingen voor justitie over grooming i.s.m. Stichting Politie Vorming. Initieert de PestThermometer namens de Academie, als voorbereiding voor het 2e Nationaal Congres Digitaal Pesten op 30-10-2014. Interviews in o.a. Metro, Radio 1, e.a.

2013

Uitbreiding van de NOMC naar St. Maarten, waar 30 professionals van o.a. onderwijs, politie, justitie, jeugdzorg en bibliotheken aan deelnemen. Discussieert publiekelijk mee over de druk uit Turkije op lesbische pleegmoederschap. Neemt dele aan sessie vanuit Kinderombudsman en OCW n.a.v. de zelfdodingen van tieners nadat deze zijn gepest. In maart vindt het alweer 5e Nationaal Mediawijsheid Congres plaats: opkomst 475 deelnemers. De opleiding tot Professional Preventie Digitaal Pesten gaat van start. Columnist voor het onderwijsmagazine Van 12 Tot 18. Key note spreker voor het Kids & Jongerenmarketing congres in april. Lancering van het allereerste online gezinsspel Digifamilie.

2012

In 2012 wordt de Nationale Opleiding MediaCoach verder geïnternationaliseerd; trainingen op Curaçao voor docenten, politie, justitie, verslavingszorg, bibliotheek en mediatheek. Oprichting van het Media Literacy Network, zie http://www.medialiteracynetwork.org. Dit netwerk is een samenwerking tussen verschillende landen om de ervaringen en projecten rond mediawijsheid (medialiteracy) te delen en elkaar te helpen organiseren. Bezoeken aan Warschau, Brussel en Luxemburg. Start nieuwe opleiding tot Social Media Professional. Masterclasses over Het Nieuwe Pesten, naar aanleiding van het rondgaan van zogeheten Banga Lijsten. Presentaties voor o.a. het Project Preventie Seksuele Intimidatie PPSI over Meidenvenijn. In april en juni vindt er met steun van Mediawijzer.net de 2e opleiding tot mediacoach voor Curaçao en nu ook Sint Maarten aangeboden. Column over de invloeden van media en beeldvorming van homoseksualiteit op Radio 1: commotie in de homo-pers. Deelname in vakjury voor homo-emancipatorische onderwijsprojecten Voice Out. Publicatie van onderzoek naar Social Media Stress in NOS Journaal, vele reacties volgen: start landelijke campagne www.ikbenoffline.nl

2011

Vaste columnist in de opvoedrubriek Achter de Voordeur bij Dit Is De Dag Radio 1, eenmaal per maand. Te gast bij Moraal Ridders op 12 januari, n.a.v. New Kids Turbo. De nieuwe Nationale Opleiding MediaCoach gaat van start: n.a.v. artikel in De Volkskrant verhuist de reguliere opleiding naar een groter lokaal om iedereen te kunnen plaatsen. De Nationale Opleiding MediaCoach gaat overzee: januari en april 2011 docent voor de NOMC op Curaçao. Interviews in Groter Groeien en het onderwijsblad JEM. 3e Nationaal MediaCoach Congres op 30 maart in De Reehorst te Ede: bezoekersaantal: meer dan 300 personen. De opleiding telt nu zelfs 55 personen. Start 2e opleiding mediacoach op Curaçao, najaar 2011. Masterclasses in Amsterdam/OBA over o.a. cyberpesten. Engelse vertaling van boek De WIFI generatie, http://www.wifigeneration.org met een hoofdstuk verzorgd door futurist Marcel Bullinga op basis van diens boek Welcome to The Future Cloud (www.futurecheck.nl) . Vlak voor de zomer lanceert hij samen met collega Liesbeth Hop de Twitter Tip Week, waar via het @wifiwijs account een hele week tips worden getweet hoe jeugd zo veilig en zo leuk mogelijk gebruik kan maken van Twitter. De week wordt een groot succes, niet in de laatste plaats door de nauwe samenwerking met Sanoma jeugdbladen, die “vanuit” Duckstad allerlei verhalen rond veilig mobiel leven tweeten. Eind september geeft hij een Masterclass over mediawijsheid en homoseksualiteit i.s.m. Gay & School, een organisatie die de opdracht door OCW heeft gekregen homo-emancipatie binnen het onderwijs te ondersteunen. In oktober verschijnt een groot interview in de Europese edities van Readers Digest waarin hij over zijn kijk op de invloed van mobiele media door jeugd op hun leefklimaat vertelt.

2010

Officiële presentatie van het boek De WIFI-generatie in Nieuwspoort (28-02-2010), in Nieuwspoort Den Haag. Eerste landelijk Nationaal MediaCoach project, Databaas – voorlichting voor jeugd m.b.t. online privacy: http://www.jeeigendatabaas.nl Interviews o.a. Parool, Volkskrant en Radio 1. Maart: Presentaties voor o.a. Openbaar Ministerie in Leeuwarden (25 maart). Tweede landelijke Nationaal MediaCoach Congres op 31-03-2010, http://www.nomc.nl. April: key note speaker bij congres primair onderwijs door Project Preventie Seksuele Intimidatie, over 10 jaar strijd tegen cyberpesten (14 april). Presentatie over jeugd & beeldvorming voor o.a. wethouders portefeuille jeugd v.d. provincie Noord-Holland, tijdens de afsluiting van Sail Amsterdam. Publiceert een opinieartikel over anti-homogeweld in Het Parool, dat wordt opgepikt door Radio 1 en Joop.nl (september 2010). Geeft op 9 september aan het AD een interview over een nieuwe variant op cyberstalking, het zgn. ‘bezemen’, dat meteen wordt overgenomen door allerlei media. Wordt een van de vaste columnisten op Radio 1, Dit Is De Dag/Achter de Voordeur. De NOMC gaat overzee; op Curaçao wordt een speciale Opleiding MediaCoach gegeven. Op 6 oktober vindt er opnieuw een bijzonder evenement plaats: de lancering van de speciale Donald Duck (een kinderversie van het eerdere boek De WIFI-Generatie) geheten ‘Wifiwijs in Duckstad’. Bladmanager bij deze bijzondere uitgave, voor kinderen.

2009

Start van een nieuwe reeks trajecten Nationale Opleiding MediaCoach te Amsterdam, Breda en Utrecht. Op de Nederlandse Onderwijs Tentoonstelling NOT in de Jaarbeurs presenteert de Academie het nieuwe aanbod trainingen en opleidingen. Op 22 april 2009 vindt het eerste Nationaal MediaCoach Congres plaats in congrescentrum De Reehorst te Ede. Medio maart lanceert Delver het thema mediawijsheid met de Media Wijsheid Meter, een test met een knipoog. De test wordt binnen anderhalve week door meer dan 13.000 mensen gedaan. De NOMC wordt inmiddels in vele provincies gegeven; in maart start de NOMC in Tilburg, Utrecht en Leeuwarden. In het najaar wordt de opleiding in Den Haag, Utrecht en opnieuw Tilburg gegeven. 2009 kan worden afgesloten met een aantal van 500 professioneel opgeleide Nationale Media Coaches. In de zomer van 2009 vertrekken Hop en Delver naar Barcelona voor het schrijven van hun nieuwe boek. In september wordt het nieuwe lesmateriaal uitgebracht, deel 3 na Mr.CTRL (over msn pesten) en Pimp Je Foon (over mobieltjes). Lanceert tevens de coachingwebsite http://www.leveninvertrouwen.nl Op 5 november 2009 verschijnt het nieuwste boek De WIFI-generatie, jeugd in het mobiele tijdperk.

2008

Legt de website http://www.jeugdtrendwatcher.nl vast en lanceert in de eerste week van januari (09-01-’08) het zelfgeschreven nieuwe lespakket Pimp je Foon i.s.m. provider Multikabel op, over veilig gebruik van mobieltjes. Hiermee zet hij de volgende stap, na het thema Veilig Internet en Kinderen in 2000 op de kaart te hebben gezet, inmiddels op grote schaal nagevolgd door andere organisaties. Het lespakket is uniek in Nederland; na computers en internet meent Delver dat het nu tijd is om kinderen ook de kans te bieden zich te beschermen als het gaat om mobieltjes. In de uitzending van Een Vandaag op 21-01-2008 en 28-01-2008 waarin de mishandeling wordt belicht van een zeventienjarige geestelijk gehandicapte jongen door leeftijdgenoten geeft Delver zijn gedachten weer na het live zien van de filmpjes van deze mishandelingen, die door de daders zijn gemaakt en online gezet. Al snel neemt PvdA-er Ton Heerts in de 2e Kamer het initiatief tot een wetsvoorstel om snelrecht na happy slapping toe te passen. Het voorstel kan rekenen op steun van CDA en VVD. Delver spreekt op radio 1 zijn steun uit. Opent op 29-01-2008 het debat over jeugd & media in Nieuwspoort te Den Haag, waar de allereerste Nationale MediaCoaches in Nederland hun diploma’s ontvangen in aanwezigheid van mediavertegenwoordigers en 2e Kamerleden. Samen met Liesbeth Hop breidt hij de Nationale Opleiding MediaCoach uit met opleidingen in Almelo, Amsterdam, Utrecht, Apeldoorn, Hoofddorp, Tilburg en Leeuwarden. De opleiding krijgt in het kader van het Leonardo Fonds (Life Long Learning) Europese subsidie en wordt erkend als Best Practice voor Europa om de mediawijsheid van de jeugd te verbeteren. Zie http://www.nomc.nl

2007

Roept 2007 tot anti pestjaar uit en reikt Anti Pest Prijs aan de musical Honk!;  interviews met o.a. Netwerk, AD, Parool, Volkskrant en Telegraaf. Start samen met collega Liesbeth Hop de Nationale Opleiding Media Coach (zie www.nomc.nl. Publicatie boek Pesten is Laf (medeauteur Liesbeth Hop) en dito site, uitreiking in de 2e Kamer op uitnodiging van CDA Kamerlid Joop Atsma; uitnodiging en deelname aan de politie expertgroep Digikids; verzorgt voor stichting Politie Vorming Centrum vele trainingen over jeugd & internetmisbruik; organiseert met praktijkexperts van GGD, politie en justitie, onderwijs en ouders- /jongerenorganisaties, diverse Kamerfractieleden ronde tafelgesprek over mobieltjesvrije zones op school; trekt met speciale workshops voor ouders en kinderen over (cyber)pesten het land in; opent coachingpraktijk voor ouders & kinderen. Opent samen met SP Kamerlid Arda Gerkens de Europese Conferentie over veilig internet in Maastricht. Schrijft folder i.s.m. politie over internetmisbruik door jongeren, oplage 50.000 ex. (eerste druk). De folder wordt op alle politiebureaus van Nederland verspreid. Medio november volgt de tweede druk van een extra 10.000 exemplaren. Publiceert op 13 november zijn eerste korte verhaal voor kinderen; Het Grote Geheim Van Sinterklaas, dat door het ANP, De Pers en De Telegraaf wordt getypeerd als ‘Nazorg voor ongelovige kinderen’. Het boek wordt op 13 november 2007 gelanceerd en is op d.d. 5 december 2007 een bestseller voor stichting De Kinderconsument. Lanceert eigen website http://www.bamberdelver.nl. Wordt na de start geveld door een maandenlange galontsteking en eind december volgt de operatie. Moet activiteiten voorlopig staken.

2006

Verzorgt voor Jantje Beton de uitreiking van het jubileumcadeau voor H.M. Koningin Beatrix te Utrecht. Organiseert eerste Nationaal Veilig Internet Congres in de RAI voor leerkrachten, hulpverleners en politiemensen; publiceert het boek Vet Veilig Internet i.s.m. UPC en MSN. Het boek bevat interviews met vertrouwensinspecteurs en leerkrachten. Ook geeft het boek undercoversessies op profielsites en webcam communities prijs waaruit blijkt hoe kinderen en jongeren door pedofielen onder druk worden gezet. Uitreiking van dit boek aan SP Kamerlid Arda Gerkens, met voorpublicatie in Trouw en De Ochtenden/Radio 1. Uitnodiging om te spreken op de conferentie Kids & Telecom, persoonlijke introductie door minister Brinkhorst. Delver vraagt de aanwezige telecombedrijven om het recht van kinderen op een veilige speel/leefomgeving zoveel mogelijk te bevorderen; ook met hun mobieltjes. Onderzoek wijst uit dat 70% van de tienjarigen een mobieltje heeft; Delver vraagt landelijk aandacht voor dit nieuwe thema.

2005

Bijdragen voor de pagina Kids van Margriet; publicatie boek Slim en Safe Internetten i.s.m. MSN en Multikabel. Bedenkt het Diploma Veilig Internet voor de basisschool i.o.v. het ministerie van EZ, een soort zwemdiploma voor basisschoolkinderen maar dan over veilig internetten. Geeft landelijk met medewerkers ouderavonden en workshops, het aantal komt inmiddels neer op een gemiddelde van 400. Stelt het OK!Keurmerk in met richtlijnen voor kindvriendelijkheid en kindveiligheid in chatboxen en websites.

2004

Columnist voor Computer Idee. Wordt gevraagd door het ministerie van EZ om een training voor leerkrachten te ontwerpen en te verzorgen m.b.t. veilig internet. De training wordt Cybercoaching genoemd, zo’n 100 leerkrachten nemen deel. Ook start de bibliotheekorganisatie ProBiblio samen met hem “Mijn Kind en Internet”, het is de allereerste cursus voor ouders op dit vlak in Nederland. Wordt door het Project Preventie Seksuele Intimidatie PPSI voor de landelijke vertrouwenspersonenconferentie gevraagd te spreken over ongelukken op de digitale snelweg; geeft samen met pedagoge Rita Kohnstamm een presentatie op conferentie door SLO. Gevraagd door Surf Op Safe om kindertekeningen en opstellen over veilig internet te jureren; samenwerking met School TV Weekjournaal. Wordt lid van sprekersbureau Speakers Academy.

2003

Wordt hoofdredacteur Vives, vakblad voor ict & onderwijs. Schrijft aan zijn eerste boek over kinderen & internet, dat door de Belgisch-Nederlandse uitgeverij Easy Computing wordt gepubliceerd; getiteld “Pandora’s Mailbox”. Inmiddels geeft hij als eerste in Nederland jaarlijks zo’n 40 voorlichtingsbijeenkomsten over veilig internet & kinderen, rijdt het gehele land door en verzamelt ervaringen voor de volgende publicaties. Het onderwerp veilig internet wordt nu ook door andere maatschappelijke organisaties opgepikt. Verdere samenwerking met de overheidscampagne Surf Op Safe.

2001

Richt stichting De Kinderconsument op en start vervolgcampagne tegen nieuwe (commerciële) treiterwebsites. Wordt landelijk gevraagd om hierover te spreken; eerste interviews over veilig internet in de media zoals Jeugdjournaal, Nieuwe Revu en Met Het Oog Op Morgen. Langzamerhand wordt veilig internet voor kinderen een serieus thema voor bedrijfsleven en overheid. Start free lance verband voor uitgeverij Vives Media over ict & onderwijs.

2000

Start project Jeugd & Internet voor Jantje Beton;  organiseert test van computerfilters door kinderen i.s.m. Consumentenbond; publiceert hierover in Computer Idee en Internet Idee; start actie tegen treiterlijnen en treiterwebsites; geholpen door het Jeugdjournaal weet hij een van de eerste treiterwebsites uit de lucht te krijgen. Veel publiciteit over cyberpesten, contacten met 2e Kamer en ministerie van EZ. Deelname aan Safe Internet Foundation, later Surf Op Safe.

1999

Schrijft eerste artikel in J/M over jeugd & veilig internet; eerste gesprekken met Jantje Beton over hoe kinderen minder buiten spelen en meer spelen op de pc. Organiseert de eerste landelijke voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders over veilig internet & kinderen.

1997

Geboorte van zoon Mick; neemt ontslag van buurtcentrumcoördinatie in Amsterdam en wordt full time free lance journalist voor o.a. Humanitas, Groene Amsterdammer, J/M en Jantje Beton.

1995

Schrijft voor Viva, De Groene Amsterdammer en Oor.  Interviews met o.a. popster Nina Hagen, fotograaf Erwin Olaf, kunstenaar Leigh Bowery en popgroep The Sparks. Tevens leidt hij het jongerenblad Expreszo en publiceert in De Volkskrant en Het Parool over hoe vrouwen- en homorechten onder druk komen te staan door strenge islamitische opvattingen.

1990

Publiceert eerste boek en wel over homo/les/biseksuele jongeren in Oost- en West Europa bij onderwijsuitgeverij ACCO, met een voorwoord door Jimmy Somerville van Bronski Beat.  Het boek krijgt een subsidie van de Europese Unie.

1988

Neemt deel aan de redactieraad van uitgeverij SUA te Amsterdam. Start journalistieke carrière voor diverse bladen. 

1987

Studeert af en gaat werken bij kinderdagverblijven en buurtcentra. In 1989 wordt hij kinderwerkcoördinator in buurtcentrum De Meeuw in Amsterdam-Noord, waarna hij 3 jaar later werkzaam wordt als buurthuiscoördinator in buurthuis De Vergulden Eenhoorn in Amsterdam Oost/ Watergraafsmeer.

1985

Vanuit de ervaringsstages voor de opleiding werkt hij met kinderen, o.a. kinderen als slachtoffer van lichamelijk en seksueel geweld.

1981

Verhuisd naar Amsterdam; woont in kraakpand Singel 114 om daarna te verhuizen naar 2e van der Helststraat, Kerkstraat, Nieuwe Spiegelstraat, Grote Wittenburgerstraat om in 1999 samen te gaan wonen met partner Marcel die hij vanaf 1982 kent.

Kennismaking

1962

Geboren in Alkmaar. Op m’n 4e verhuisden mijn ouders, m’n broer en ik naar Egmond aan Zee. Na kleuterschool en lagere school in ‘Derp’, de HAVO R.S.G. Noord Kennemerland te Alkmaar.

1980

Na de HAVO volgde ik de docentenopleiding Hogeschool Holland (VL/VU) in Diemen/Amsterdam, richting: Maatschappijleer/Gezondheidskunde.

1981

Op mijn negentiende startte ik mijn werk met kinderen door stages bij o.a. vrouwencursuscentrum De Born, en begeleidde ik kinderen in een zeer kwetsbare positie. Al snel combineerde ik verschillende werkzaamheden;  parttime kinderopvang en buurthuiswerk met journalistiek voor o.a. De Groene, Viva en Oor.

2000

Voor Jantje Beton kreeg ik  carte blanche. Jantje Beton staat voor offline spelen, mijn taak was om het online spelen te onderzoeken. In een tijd waar kinderen met cd-roms in een afgesloten internet omgeving speelden maar (destijds) steeds vaker op school en bibliotheek kinderen het wereldwijde web op konden. In een test in samenwerking met de Consumentenbond onderzocht ik de werking van computerfilters (waar kinderen trouwens met gemak doorheen kwamen, toen al).

Tijdens de test vertelden kinderen me over het bestaan van pest websites, waar je anoniem via mail kon schelden op een ander. Het was de start van acties tegen online pesten, o.a. tegen de zogeheten treiterwebsites, toen nog als roepende in de woestijn: gelukkig nog een hot item. Soms denk ik: waren opvoeders en overheden destijds alert geweest of wat er technisch allemaal mogelijk zou worden… had men maar toen ingezien dat kinderen begeleid moeten worden, i.p.v. hen aansluiten op het www zonder enige mate van opvoeding.

NA 2000

Sinds 2000 ben ik actief, als eerste in Nederland tegen online pesten, namens de door mij opgerichte stichting De Kinderconsument. Sinds 2007 directeur van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij en opinieleider als het gaat om het thema online pesten. Onlangs verscheen mijn meest recente boek: Handboek Tegen Pesten.

Lees hier beneden door voor de complete tijdlijn... 

bottom of page